top of page
Search

DISC - Newsletter #034 KELAKUAN DISC - ketakutan 1: Dominasi-Tinggi "D" Gaya

 Mereka berkait rapat dengan matlamat gaya ketakutan: ketakutan mereka: jatuh ke dalam rutin, dieksploitasi dan kelihatan "lembut". Oleh itu, mereka mungkin mengambil langkah-langkah yang melampau untuk mencegah ketakutan ini berlaku. Mereka mungkin tidak sabar tetapi membuat perkara berlaku.


 2: Impak-Tinggi "Saya" Gaya

 Ketakutan terbesar Interactive Styles adalah rasa malu awam - yang kelihatan acuh tak acuh, menarik, berjaya atau tidak dapat diterima oleh orang lain. Bentuk pengecualian sosial yang menakutkan ini mengancam keperluan kelulusan teras untuk gaya interaktif. Akibatnya, dia mungkin mengambil tindakan yang melampau untuk mengelakkan penghinaan awam, kekurangan keterangkuman atau kehilangan pengiktirafan sosial.


 3: Stabil-Tinggi "S" gaya

 Berkaitan dengan matlamat mereka untuk menjaga perkara-perkara yang sangat serupa adalah bahawa mereka disertai dengan ketakutan perubahan dan kekacauan. Oleh itu, apa-apa gangguan terhadap model biasa boleh membawa kepada dilema gaya mantap. Takut dengan perubahan mendadak, mereka secara semula jadi bimbang tentang apa yang akan berlaku. Kebimbangan umum ialah yang tidak diketahui mungkin lebih tidak menyenangkan daripada sekarang. Mereka perlu berfikir dan merancang untuk perubahan. Mencari elemen yang sama dalam perubahan ini dapat membantu mengurangkan tekanan mereka dengan mengenal pasti jaminan tertentu yang diperlukan untuk memenuhi keperluan tersebut.


 4: Gaya "C" Serius-Tinggi

 Gaya pematuhan Ketakutan terbesar terhadap emosi yang tidak terkawal dan tingkah laku tidak munasabah berkaitan dengan matlamat mereka. Sebaliknya, pemikir bimbang bahawa kelakuan tidak logik ini boleh menghalang pencapaian matlamat. Begitu juga, mereka takut kepada emosi dan ketidaksamaan orang lain. Jenis ini cuba mengelakkan rasa malu, jadi mereka cuba mengawal diri dan emosi mereka.5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page